Tapahtumat

Muistojen meri

Muistoja merestä, merelle – luovan kirjoittamisen etätyöpajat 12.-26.5.2020

Hankkeen tutkija Jaana Kouri vetää luovan kirjoittamisen etätyöpajoja verkkoyhteyden avulla zoomissa. Työpajat ovat osa John Nurmisen säätiön Muistojen meri -hanketta, jolla kerätään muistoja merestä myöhemmin koottavaan näyttelyyn ihmisen merisuhteesta. Ks. lisää: https://johnnurmisensaatio.fi/john-nurmisen-saatio-kokoaa-suomalaisten-merisuhteen-nayttelyksi/

********************************

Koulu, nuoret ja ilmastonmuutos -paneeli

29.8.2019 klo 17-18.30 Factory, Aboa Vetus & Ars Nova -museo

Miten ilmastonmuutos tulisi huomioida lasten ja nuorten kasvatuksessa ja opetuksessa? Minkälaisia haasteita se luo opettajille ja kasvattajille?

Aboa Vetus & Ars Nova, kestävän kehityksen asiantuntijaorganisaatio Valonia ja Ilmastonmuutosta koskeva tieto ja Itämeri- hanke järjestävät näistä kysymyksistä avoimen paneelikeskustelun torstaina 29.8. klo 17.00.

Paneelikeskustelun aiheena on ympäristöön ja ilmastonmuutokseen liittyvä kasvatus ja koulutus. Mietimme miten nuoret kokevat ilmastonmuutoksen ja minkälaisia mahdollisuuksia heillä on osallistua sitä koskevaan yhteiskunnalliseen keskusteluun ja päätöksentekoon. 

Panelisteina ovat Turun nuorisolautakunnan jäsen Alina Heywood, erikoissuunnittelija Jaana Itälä-Laine (Valonia), museolehtori Janna Jokela (Aboa Vetus & Ars Nova) ja dosentti, apulaisprofessori Nina Tynkkynen (https://meritieto.home.blog/tutkijat, Åbo Akademi). Tilaisuuden juontavat tutkijat Jaana Kouri ja Silja Laine (https://meritieto.home.blog/tutkijat/).

Paneeli liittyy Sää ja mää – sään merkityksiä ennen ja nyt -ympäristöhankkeeseen, jonka toteuttivat Aboa Vetus & Ars Nova -museo ja kestävän kehityksen asiantuntijaorganisaatio Valonia. Ihmisen ja ympäristön vuorovaikutusta sekä ilmaston muuttumista käsittelevä laaja oppimiskokonaisuus toteutettiin varsinaissuomalaisten yläkoulujen kanssa keväällä 2019. Sen pohjalta syntynyt näyttely on avoinna 24.5.−1.9.2019 Aboa Vetus & Ars Novan Omatilassa. Sää ja mää -hanke teki yhteistyötä Ilmastonmuutosta koskeva tieto ja Itämeri -tutkimushankkeen kanssa (https://meritieto.home.blog, Tiina ja Antti Herlinin säätiö, Åbo Akademi).

Lämpimästi tervetuloa keskustelemaan!

Sää ja mää – sään merkityksiä ennen ja nyt -ympäristöhanke, Aboa Vetus & Ars Nova ja Valonia

ja

Ilmastonmuutosta koskeva tieto ja Itämeri -hanke, Åbo Akademi

**************************

Merestä, meren äärellä

Hankkeen tutkijat Jaana Kouri ja Silja Laine järjestävät Volter Kilpi Kustavissa -viikoilla 14.7. meriaiheisen luovan kirjoittamisen työpajan. Lisätietoja tapahtuman facebook-sivulla:

https://www.facebook.com/events/2413434965568429/

Sää ja mää – sään merkityksiä ennen ja nyt -ympäristöhanke

Miten ilmasto ja sen muutokset vaikuttavat suoraan luontoon, ihmisten elämään ja kulttuuriympäristöihin ennen, nyt ja tulevaisuudessa?

Hankkeemme tutkijat ovat tehneet kevään 2019 aikana yhteistyötä Åboa Vetus & Ars Novan, turkulaisen historian ja nykytaiteen museon (https://www.aboavetusarsnova.fi/fi) ja Valonian, Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energian-asioiden palvelukeskuksen (https://www.valonia.fi/fi/) kanssa.

Yläkouluikäisille nuorille suunnatussa hankkeessa on tarkasteltu säätä fysikaalisena, kulttuurisena ja historiallisena ilmiönä. Valonian ympäristökasvattajat teettivät oppilailla ennakkotehtäviä ja vierailivat kouluissa ohjaamassa ilmastonmuutokseen ja sään havainnointiin liittyviä ryhmätyötehtäviä. Museovierailulla oppilaat saivat työpajoissa pohtia esimerkiksi puita aikapankkina ja 1800-luvun erilaisten päiväkirjamerkintöjen säähavaintoja.

Tutkijat olivat mukana suunnittelukokouksissa ja osallistuivat osaan kouluvierailuista ja museoiden työpajoista. Yhteistyöhankkeen aikana tehdyt oppilaiden työt päätyvät tutkimuksen aineistoksi.

Aurajoen rannalla tuomiokirkon kupeessa sijaitsevan museon Omatilaan on koottu näyttely, joka on syntynyt hankkeen aikaisten työpajojen pohjalta. Näyttelyssä on esillä oppilaiden töitä hankkeen ajalta. Näyttely on avoinna 24.5.-1.9.2019. Näyttelyyn on ilmainen pääsy.

Elokuun lopussa, 29.8. klo 17.00 järjestetään museon tiloissa paneeli, jossa keskustellaan näyttelyn teemoista etenkin lasten, nuorten ja ympäristökasvatuksen näkökulmista. Paneeliin osallistuu tutkimuksen, ympäristökasvatuksen, opetuksen ja nuorten edustajia. Tervetuloa kuuntelemaan ja keskustelemaan!